Naar PROFISC

Een alternatief voor beleggen: de depositocarousel

Heb je wat spaargeld apart staan en word je moedeloos van de lage spaarrente? Als je het geld een tijdje kunt missen kun je ermee gaan beleggen. Maar wellicht heb je daar vanuit het verleden slechte ervaringen mee. Is er nog een alternatief?

De rente is op dit moment extreem laag. Dat geldt dus ook voor de rente die je krijgt op je spaarrekening. Als je goed zoekt krijg  je nu misschien 1,75% rente.  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het geld een tijdje vast te zetten. Dan krijg je meer rente.

De kans bestaat dat de rente in de komende jaren gaat stijgen. Geluiden van de FED in Amerika en de ECB in Europa wijzen erop dat dat in de komende jaren gaat gebeuren. Het zou jammer zijn als je van zo’n rentestijging in de toekomst niet mee zou kunnen profiteren omdat je vast zit in een 10-jaars deposito.

Een alternatief kan zijn om je geld in porties te verdelen en voor verschillende periodes vast te zetten.

Stel dat je bijvoorbeeld  € 50.000 hebt gespaard als aanvulling op je pensioen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om het te verdelen in 5 porties van € 10.000. Deze zet je vast op de volgende deposito’s.

–          10.000                  1 jaar vast tegen                                             2,15%

–          10.000                  2 jaar vast tegen                                             2,30%

–          10.000                  3 jaar vast tegen                                             2,40%

–          10.000                  4 jaar vast tegen                                             2,50%

–          10.000                  5 jaar vast tegen                                             2,60%

Je spaargeld levert nu dus al meer op dan de 1,75% op je vrij opneembaar spaarrekening.

Over een jaar komt het eerste portie vrij. Je zoekt op dat moment het beste alternatief voor 5 jaar vast. Als de rente intussen niet is gestegen zal dat dus ook 2,6% gaan opleveren. Maar met een stijgende rente is het dan misschien al 2,7 of 2,8%. Over twee jaar komt het tweede deel en daarmee doe je hetzelfde.

Op deze manier komt er elk jaar een bedrag vrij, waarvoor je kunt kiezen of je het herinvesteert of bijvoorbeeld gebruikt voor onvoorziene uitgaven. Als je herinvesteert kun je het met een gerust hart weer voor vijf jaar vastzetten, want volgend jaar komt de volgende tranche vrij.

Bovendien kun je bij grotere vermogens er ook voor kiezen om de bedragen bij verschillende banken onder te brengen om gebruik te maken van het depositogarantiestelsel. Dan ben je bij een volgende crisis in bankenland ook optimaal beschermd.

Met zo’n “depositocarousel” heb je over een paar jaar je hele potje op een 5-jaars depositorente staan, maar je kunt in geval van nood toch elk jaar over een deel beschikken. De kans dat de rente de komende jaren gelijk blijft of zal stijgen is groter dan dat de rente nog verder zal dalen. Van die ontwikkeling maak je zo optimaal gebruik.