Naar PROFISC

De weg naar financiële vrijheid

Als ondernemer heb je waarschijnlijk lang niet je hele carrière pensioen opgebouwd. En nou is ook nog eens dat pensioen in eigen beheer gestopt! Hoeveel pensioen heb jij inmiddels opgebouwd? En hoeveel heb je eigenlijk nodig voor een onbezorgde oudedag?

Deze vraag wordt ons als financieel planners natuurlijk vaak gesteld.

Hoeveel je nodig hebt hangt natuurlijk af van jouw gewenste leefstijl. Hoe luxer je wilt leven, hoe meer geld je nodig hebt. Het is dus de vraag van welke leefstijl jij droomt.

 

In zijn boek “Money Master the Game” onderscheidt Tony Robbins vier verschillende niveau’s van financiële dromen.

Allereerst is er financiële zekerheid. Dat niveau heb je bereikt als je, zonder er voor te hoeven werken, de volgende kosten maandelijks gewoon zou kunnen betalen:

  1. Je hypotheeklasten of huur
  2. Je vaste lasten in rond het huis (gas/licht/water, telefoonabonnement etc.)
  3. Eten en drinken voor jou en je gezin
  4. Vervoerskosten
  5. Basis verzekeringen voor bijvoorbeeld ziektekosten, WA, ongevallen, auto, opstal

Dit zijn de uitgaven voor basisvoorzieningen. Als je voldoende vermogen hebt om deze uitgaven levenslang te kunnen doen, dan ben je  financieel “zeker”.

Het tweede niveau is financiële vitaliteit.

Daarvan is sprake als er naast de hiervoor genoemde kosten van financiële zekerheid ook nog de helft van je huidige kosten voor kleding, uitgaan en kleine luxe uitgaven kunnen worden betaald. Heb je hier voldoende geld voor, dan ben je  financieel “vitaal”.

Als derde niveau noemt hij financiële onafhankelijkheid.

In dat geval kun je alle uitgaven die horen bij je huidige leefstijl blijven doen zonder dat je daar nog voor hoeft te werken. Het rendement op je spaargeld en beleggingen is voldoende om de rest van je leven een maandelijkse opname te kunnen doen.

Wat een fantastisch gevoel moet dat geven: financieel “onafhankelijk”. In onze planningen noemen wij het moment dat je dit niveau bereikt je onafhankelijkheidsdag. Veel van onze cliënten vinden het fijn om te weten wanneer ze dit punt bereiken. Niet dat ze dan onmiddellijk stoppen met werken. Afhankelijk van hun leeftijd en hun gezondheid kunnen ze wellicht nog jaren door. Voor hen ligt wellicht niveau vier nog binnen bereik:

 

Financiële vrijheid.

Dit bereik je als je financieel alles kunt doen wat je hartje begeert. Wil je een jaar lang cruisen over de wereld? Wil je elk jaar een nieuwe auto? Wil je een privé vliegtuig? Bedenk het maar, als je financieel vrij bent kun je het je veroorloven.

Ben je benieuwd welk niveau jij inmiddels hebt bereikt? Of welk niveau voor jou nog in het verschiet ligt? In de volgende blog ga ik hier verder op in.

 

Vind je je financiën ingewikkeld en wil je graag hulp bij het aanbrengen van structuur en begeleiding bij jouw tocht naar financiële vrijheid?

Bel ons dan en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking: 073-5030405.
Of stuur een e-mail naar martijn.van.hulten@vanvugt-vanhulten.nl